fbpx

Тристранката подкрепи удължаване на мярката 60:40 до края на юни

Националният съвет за тристранно сътрудничество подкрепи на свое онлайн заседание промените на Постановление № 55, по известно като мярката 60:40 за съхраняване на заетост.

С тях периодът, в който работодателите могат да кандидатстват за изплащане на компенсации, се удължава до 30 юни 2020 г.

Компенсациите ще се изплащат за целия период или за част от него – от 13 март до 30 юни, но за не повече от три месеца. Работодателите, получили компенсации по постановлението, следва да изплащат на работниците и служителите трудово възнаграждение в размер не по-малък от размера на осигурителния доход за месец януари 2020 г.

Промените са подкрепени от всички социални партньори с изключение на АИКБ. Припомняме, асоциацията имаше предложения, свързани с мярката, с които се искаше уточнение за разминаването между закона, приет от НС и министерското постановление по отношение на това какъв размер от дължимите осигуровки поема държавата.

АИКБ обръща също така внимание на изискването за липса на задължения за данъци и задължителни осигурителни вноски по смисъла на чл. 162, ал. 2, т. 1 от Данъчно-осигурителния процесуален кодекс към държавата или общината.

Според асоциацията това води едновременно до два неблагоприятни резултата – задълбочаващо се натрупване на задължения и невъзможност за компенсиране и запазване на заетостта. Така, поради предвиденото ограничение, засегнатите бизнеси не просто не могат да получат каквато и да било подкрепа, но са лишени от всякаква възможност и перспектива.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"