fbpx

Откриха ключово разминаване по „60:40“ между закона и постановлението на МС

Ключово разминаване откриха работодатели между гласуваните от парламента промени в Закона за извънредното положение и постановлението на Министерски съвет, издадено на тази база.

Проблемът касае отново много нашумялата мярка 60:40 за компенсиране на предприятията с цел запазване на заетост и по точно нововъведения ангажимент на държавата за поемане на осигурителните вноски на служителя, дължими от работодателя.

Разликата между текста на промените в закона, публикувани в брой 34 на Държавен вестник и Постановлението на Министерски съвет е в предлога „от“.

В закона четем:

ПЗР § 6, (1) (Доп. – ДВ, бр. 34 от 2020 г., в сила от 09.04.2020 г.) По време на действието на този закон, но за срок не по-дълъг от три месеца, Националният осигурителен институт превежда 60 на сто от размера на осигурителния доход за месец януари 2020 г. и дължимите осигурителни вноски за сметка на осигурителя за лица, осигурени по чл. 4, ал. 1, т. 1 от Кодекса за социално осигуряване от осигурители, отговарящи на критерии, определени с акт на Министерския съвет. Средствата се превеждат по банков път на съответния осигурител в срок до 5 работни дни въз основа на предоставена от Агенцията по заетостта писмена информация.

В същото време в ПМС е записано:

Чл. 1, (5) (Изм. и доп. – ДВ, бр. 37 от 2020 г., в сила от 21.04.2020 г.) Компенсациите по ал. 1, 2 и 3 са в размер 60 на сто от размера на осигурителния доход за януари 2020 г. и ОТ дължимите осигурителни вноски за сметка на работодателя на всеки работник или служител, за когото е приложен режимът по ал. 1, 2 и 3 и на когото ще бъде запазена заетостта за допълнителен период, равен на периода, за който се изплащат компенсации. В случаите на установено непълно работно време компенсацията се изплаща пропорционално на неотработеното време, но за не повече от 4 часа дневно.

От указаното в закона следва, че целият обем на вноските, дължими от работодателя, се поема от държавата, докато в министерското постановление, което би трябвало да е на базата на закона, предлогът „от“ променя смисъла и изкривява посоката на действие на мярката, ангажирайки държава само с 60 % от осигурителните вноски, докато останалите 40 остават за работодателя.

От АИКБ са алармирали институциите за разминаването, надявайки се, това да е правописна грешка. Ако обаче е умишлено коригирано, то най-вероятно ще бъде сигнализирано до Върховния административен съд.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"