fbpx

Кризата удари по световната роля на еврото

Коронавирусната криза разкри крехкостта на еврозоната, засили ролята на Федералния резерв на САЩ като глобален кредитор и може би нанесе фатален удар на идеята, че един ден еврото може да замени долара като световна валута.

Това е един от изводите в анализ на Ройтерс.

Изминалите месеци подчертаха и вероятно консолидираха доминиращото положение на долара в световната търговия, инвестициите, заемите и резервите на централните банки.

Не на последно място и поради различията в реакцията на САЩ и Европа на кризата.

Предложенията за създаване на фонд за възстановяване на Европейския съюз, финансиран от съвместно емитирани облигации тази седмица, биха могли да засилят международната позиция на еврото, ако фондът спомогне за укрепване на сближаването в рамките на блока.

Но икономисти казват, че дори предложението да остане до срещата на Европейската комисия в края на май, споровете около емитирането на коронаоблигации за подпомагане на по-бедните държави, може да предизвикат дори разпадане на еврозоната.

„Кризата отново показа, че еврото може да не трае вечно“, казва Йоахим Фелс, съветник по глобална икономика в Pimco, най-големият мениджър на облигации в света.

Според него доларът все повече все повече се въздига като световна резервна валута.

Делът на еврото в международните финанси вече намаля през последните години. Според данни на Международния валутен фонд делът на европейската валута в резервите на централните банки е спаднал до 20% от 26% през 2010 г.

Отчасти вина носят отрицателните лихви на Европейската централна банка. Делът на долара в резервите е 61%.

Индексът на ЕЦБ, отразяващ международната роля на еврото, през 2017 г. (последната година на актуализация) падна под 22%, в началото на 2000-те години беше над 27%.

Еврото изостава от долара в международните заеми. Последните данни показват, че еврото представлява 31% от глобалните плащания в сравнение с 40% през 2012 г. Доларовият дял нарасна до 44% от 30%.

Зависимостта на света от долара беше потвърдена от паника на пазарите през март, когато бизнесът се втурна за ликвидност в долари, за да плати сметки или да изкупи дългове.

Това беше доказателство, че достъпът до долари е от решаващо значение при криза, така че „централните банки ще вярват, че в бъдеще ще им трябват долари“, казва Бред Сетцер, старши сътрудник в Съвета по външни отношения.

Елина Рибакова, заместник старши икономист в Института за международни финанси, противопостави действията на Фед с „плахата“ ЕЦБ.

„Ако сравните това, което се случва сега с 2008 г., Фед постигна забележителен напредък в признаването на ролята си на краен кредитор“, каза тя.

През последните месеци ЕЦБ отвори суап линии само с България и Хърватия, но „няма подобни приказки какво ще се случи, ако изтича ликвидността в еврото“.

„Трябва да сте по-активни, ако някога искате да оспорите позицията на долара“, завършва Рибакова.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"