fbpx

Създаване на Икономически антикризисен щаб искат работодатели

Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) предлага незабавно да бъде създаден Икономически антикризисен щаб, научи ИЖ.

В писмо до социалния министър  Деница Сачева работодателите изтъкват, че този щаб трябва да набележи мерки за спасяването на българската икономика посредством целева подкрепа и помощ от държавата.

АИКБ апелира към пропорционални мерки за подкрепа на бизнеса, като предлага следване на практиката, въведена в редица държави от ЕС за подкрепа на възнагражденията между 65 и 90 %, при преминаване дори и на намалено работно време, като мярката важи за всички засегнати предприятия. При пълно спиране следва да се опростяват осигуровки за сметка на предприятието, а доплащанията от предприятието да не са задължителни.

По-рано днес от АИКБ нанесоха и редица корекции в проекта на Министерско постановление, с което правителството установява реда, по който ще се компенсират засегнатите от извънредното положение предприятия.

Припомня се също така, че ЕК е одобрила временна правна рамка за гъвкавост по отношение на държавната помощ в условията на епидемията от COVID-19. Временната рамка включва защитни мерки, като свързва субсидираните заеми или гаранции за бизнеса с мащаба на тяхната икономическа дейност, основавайки се на разходите им за заплати, оборота или ликвидността и използването на бюджетна подкрепа за оборотен или инвестиционен капитал.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"