fbpx

Баку и Ашхабад се разбраха за нефтеното находище „Достлук“

Туркменистан и Азербайджан се разбраха съвместно да изследват и разработват нефтеното находище „Достлук” в Каспийско море”, съобщава „Turkmenportal”, цитиран от Blacksea-caspia.

Това става факт, след като Меджлиса на Туркменистан е приел Меморандум, подписан през януари от външните министри на двете държави.

Находището „Достлук”, запасите на което по мнение на специалистите се оценяват на 50 милиона тона нефт, в течение на много години се смяташе за спорно. По-рано, то се наричаше от туркмените „Сердар”, а от азербайджанците – „Кяпаз”.

Междувременно стана ясно, че на в средата на месец май в Туркменистан ще се проведе международен форум за привличане на инвестиции в нефтогазовия сектор на страната.

В рамките му ще се обсъждат световните и регионалните тенденции в развитието на горивно–енергийния сектор, осъществяването на регионални проекти в тази област, в това число и строителството на газопровода Туркменистан – Афганистан – Пакистан – Индия (TAPI).

Форумът се провежда с цел да се привлекат инвестиции в нефтогазовия сектор на Туркменистан, за развиване и укрепване на международното партньорство между държавните организации на страната и международните нефтогазови компании.

Участие ще вземат ръководителите и представителите на държавните структури на Туркменистан и водещите нефтогазови компании в света, най-големите международни организации и финансови институции.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"