fbpx

Цената на нефта надхвърли 40 долара за първи път от март

Цената на суровия нефт Brent надхвърли 40 долара за барел в сряда сутринта за първи път от март на фона на оптимизма за още по-сериозно намаляване на производството на ОПЕК +.

Оптимизмът се засилва и от надеждите за възстановяване на търсенето, отслабено от коронавирусната епидемия.

Фючърсите на Brent за доставка през август нараснаха с 1,44% до 40,14 долара за барел тази сутрин, американският лек петрол WTI добави 2,31% до 37,66 долара за барел. И двата договора са с ценови пик от 6 март, съобщи Ройтерс.

Групата OPEC + обмисля да продължи решението си за намаляване на производството с 9,7 милиона барела на ден, което се равнява на около 10% от световната продукция, до края на юли или август.

Американските петролни запаси паднаха миналата седмица, докато запасите от бензин и дестилати се повишиха, показват данни на Американския институт за петрол (API).

Според API, запасите от петрол са намалели с 483 000 барела до 531 милиона за седмицата, приключваща на 29 май. Анализаторите предполагаха, че те ще нараснат с 3 милиона барела.

Резервите в дистрибуционния център в Кушинг, Оклахома, паднаха с 2,2 милиона барела. Запасите от бензин нараснаха с 1,7 милиона барела, докато дестилатите – с 5,9 милиона, съобщи API.

Анализаторите очакваха увеличение на запасите от бензин с 1 милион барела, а на дестилатите – с 2,7 милиона.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"