fbpx

България заяви интерес за доставка на природен газ от Израел

Създадена е съвместна работна група между България и Израел, стана ясно след днешното правителствено заседание, на което бе одобрен Меморандум за сътрудничество в областта на енергетиката между ресорните министерства на двете страни.

Сред въпросите от взаимен интерес, по които ще работи комисията е и проучването на варианти за бъдещи доставки на природен газ от Израел към България.

Чрез изграждане на междусистемни връзки със съседните държави и конкретно – газовият интерконектор Гърция-България, страната ни ще има възможност за бъдещи доставки на тръбен и на втечнен природен газ, включително от Израел, се казва в документа.

Изтъква се, че задълбочаването на двустранното сътрудничество между двете страни в областта на енергетиката се обуславя от приоритетите на България за диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на природен газ. Казва се още, че страната ни разглежда Източното Средиземноморие и Израел като потенциален източник на природен газ в изпълнение на тези приоритети.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"