fbpx

Проучване на Галъп – 3 % вече са без работа

Експресен сондаж на Галъп Интернешънъл установява, че 3 процента от анкетираните вече са изгубили работата си. Проучването е във връзка с мерките заради коронавируса, направено е по телефона между 20 и 23 марта сред 1000 пълнолетни българи.

Данните сочат още, че в масовата психика възникват тревоги за икономическите последици от епидемията – хората се опасяват, че:

  • ще загубят работа – 20%
  • Няма да могат да си плащат кредитите – 29%
  • Няма да могат да покриват битовите сметки – 38%

Иначе, хората масово не само приемат, но и одобряват ограничителните мерки на правителството. Между 88%  и  94%  одобряват:

  • забраната на всички публични събирания;
  • затварянето на границите за чужденци;
  • забраната българите да пътуват в чужбина.

В същото време обаче мненията относно рестрикциите за придвижване между градовете са разделени:

  • Забраната да се пътува от град в град: + 56% срещу  ̶40%
  • Въвеждането на вечерен час : + 59% срещу  ̶39%

Българска търговско-промишлена палата също разпространи резултатите от своя анкета сред над 300 компании и браншови организации.

Онлайн проучването е проведено в периода 18.03.2020-23.03.2020г.

Резултатите сочат, че след обявяване на извънредното положение в страната при 48 % от работодателите служителите работят стандартно на работното място, като поддържат високи хигиенни и санитарни мерки. При 38% от фирмите – наетите работят чрез хоум офис, а 12% от тях посочват, че са преустановили дейност по различни причини – заради обявеното извънредно положение или липсата на поръчки. При около 23% от работодателите служителите или част от тях са в платен отпуск, а при 18% от фирмите – в неплатен.

Бизнесът се адаптира, търси различни възможности за работа гъвкави форми на заетост, но не навсякъде това е възможно, е един от изводите на анкетата.

Най-значима и силно необходима мярка за бизнеса сега е гарантираното придвижване на стоки и суровини по трансевропейските коридори с цел да не се възпрепятства износа и вноса на стоки – 96% от компаниите смятат така. Това е изключително важен елемент, за да може икономиката на страната да функционира нормално.

В анкетата проличат и най-различни пречки, пред които са поставени малките и средни предприятия – заплащането на наемите на помещенията, които използват и в случай, че те нямат приходи или са преустановили дейност през периода на извънредно положение, заплащането на такса битови отпадъци от неработещи ресторанти,хотели и други.

Преувеличени и са химера очакванията, че за едни фирми кризата е предизвикателство, а за други е предимство. Двете категории са несравними, защото едва под 1 % очакват положителен ефект, сочат още резултатите от анкетата на БТПП.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"