fbpx

Мерки за 4,5 млрд. лева в подкрепа на бизнеса и гражданите обяви кабинетът

4,5 млрд. лева мобилизира правителството за борба с пандемията и за подкрепа на бизнеса и гражданите.

Това съобщи премиерът Бойко Борисов на брифинг в МС.

С половин милиард лева се увеличава капиталът на Българската банка за развитие. Тези пари ще бъдат използвани за гаранции на бизнес кредити, които ще достигнат 2,5 млрд. лева. Ако е нужно, ще допълним и с още ресурс, уточни финансовият министър Владислав Горанов.

200 млн. лева се отделят за безлихвени потребителски кредити до 1500 лева. Те ще бъдат предоставени на хора, които са в неплатен отпуск заради пандемията, но се водят на работа. Те ще могат да взимат парите от търговските банки с гаранции от ББР.

С 1 млрд. лева държавата ще поеме 60 процента от заплатите на заетите в сектори, които са ударени най-силно от ограниченията – търговия на дребно, ресторанти, хотели, туризъм.

Отлагането за плащането на данъци до 30 юни ще струва на хазната 600 млн. лева.

МС ще гласува утре и 50 млн. лева за великденски надбавки към пенсиите на най-нуждаещите се пенсионери.

С 20 млн. лева се увеличава бюджетът за социални грижи. Ще бъдат раздадени и до 1500 тона хранителни продукти за нуждаещите си, съобщи социалният министър Деница Сачева.

Половин милиард лева ще струват увеличените заплати в системата на здравеопазването, отбраната и МВР.

Бихме взели и дълг, но това ще стане, когато се изчерпат останалите възможности, каза Борисов. Той обясни, че правителството се води от това да бъде спасен животът на възрастните и работата на младите.

Коментирайки мнения на новосъздадения Медицински съвет от днес за масово тестване на хората, премиерът заяви, че ние ще купим онези тестове, които ще купи и ЕК.

Няма да се създава специален икономически съвет за борба с последиците от пандемията, стана ясно от думите на премиера. Той обясни, че има Национален съвет за тристранно сътрудничество, ползва и съветите на различни икономисти.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"