fbpx

„Захарни заводи“ увеличи продажбите на спирт в страната заради инфекцията

Заради усложнената епидемична обстановка в страната „Захарни заводи“ АД Горна Оряховица са увеличили продажбите на етилов алкохол (спирт) в България за сметка на намаления си експорт за производители на напитки.

Само за март 2020 г. продажбите на българския пазар са нараснали с 60%. Обемите, насочени към производители на медицински изделия, дезинфектанти и фирми, които използват денатуриран етилов алкохол за дезинфекция на помещения и апаратура, към момента надхвърлят 700 хил. литра.

Макар една от съставките за производство на денатуриран спирт – денатуранти, да не се произвеждат в България, от „Захарни заводи“ не очакват проблеми. Правителството може да вземе бързо решение за използването на хранителен спирт  за производство на дезинфектанти.

 „Захарни заводи“ дари 10 000 литра денатуриран етилов алкохол на държавните болници МБАЛ „Свети Иван Рилски“ гр. Горна Оряховица и МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ гр. Велико Търново.

„Вярваме, че в държавата ни работят достатъчно производители на етилов алкохол, които своевременно могат да осигурят нуждите на производителите на дезинфектанти“, каза Георги Узунов, председател на Надзорния съвет компанията.

По  експертна преценка на „Захарни заводи“ етиловият алкохол, необходим за обезпечаване на нуждите от дезинфектанти за страната, е около 1 000 000 литра месечно.

В България има още поне 4 големи производители на етилов алкохол. Общият технически капацитет на тези предприятия е около 360 000 литра за денонощие. Това означава, че за по-малко от 3 денонощия те могат да осигурят месечните потребности на страната от спирт за дезинфектанти.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"