fbpx

Да свикнем да работим и произвеждаме в това смутно време, призова Костов

Не е работа на този закон да предвижда икономически мерки. Това заяви в коментар за БНР Иван Костов по повод приетия от парламента и обнародван днес в Държавен вестник Закон за извънредното положение.

Според бившия премиер това, което трябва да си постави задача и да изработи решения за намаляване на щетите върху икономиката, като спазва изискванията на оперативния щаб.

„Аз чувам тези гласове държавата да започне да плаща и да компенсира всички за щетите, които сама нанася с извънредното положение. Но според мен това е невъзможно решение, просто няма такъв ресурс“, убеден е Иван Костов.

По думите му, правителството трябва да знае, че националният щаб няма как да помогне за справяне с икономическите щети, напротив – само може да навреди, като според него намирането на равновесие между рисковете от заразата и крайната икономическа необходимост, което изпълнителната власт трябва да намери, е „титанична задача“.

„Пледирам да се възстановят всички производствени услуги, които в момента са спрени, ако се изпълни условието да се гарантира безопасността на работниците и служителите с всички препоръчани от оперативния щаб предпазни средства. Ние трябва да се пригодим икономиката за произвежда стоки и услуги в условията на висок здравен риск като вземем всички мерки, за да го сведем до поносими граници. Трябва да свикнем да живеем в такова рисково време“, категоричен е Костов.

„Пораженията от кризата са много, силно се обезценяват всички финансови активи, обезценяват се държавни облигации, особено на страни с нисък кредитен рейнинг, цели отрасли са изправени пред мащабни съкращения на поръчки, а мерките срещу пандемията се стоварват върху търговията, транспорт, замрял е целият сектор на услугите, българският износ ще пострада много от кризата на глобалната икономика. Прав е президентът да повдига въпроса са малките и средните фирми. И крайната фаза на тази заплаха е да остави без доходи и работа значителна част от днес заетите хора. Това е огромен проблем и като сложим и това, че приходи в бюджета ще липсват, след като не работи икономиката – се вижда колко е труден балансът“, посочи още Иван Костов.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"