fbpx

2 трилиона долара хвърля САЩ срещу кризата

Американският Сенат постигна съгласие и ще гласува пакета от 2 трилиона долара във връзка с кризата, причинена от коронавирус. По-късно през деня се очаква Камарата на представителите да последва призива, съобщава Ройтерс

„Това е военновременна мярка и инвестиция в нашата нация“, заяви лидерът на мнозинството на републиканския сенат Мич Макконъл в реч, обявяваща пакта след дни преговори между републикански и демократични законодатели, министър на финансите Стивън Мнучин и други помощници на президента Доналд Тръмп.

Лидерът на демократите в Сената Чък Шумер нарече мярката „най-големият спасителен пакет в историята на Америка“, сравнявайки я с „плана Маршал“ след Втората световна война.
„Помощта е на път, голяма помощ и бърза помощ“, подчерта Шумер.
Макконъл изтъква, че пакетът ще прибърза с проверките, за да помогне на американците да плащат сметки по време на съкращения от работа, свързани с огнището, да разшири застраховката за безработица и да предостави спешни заеми за малкия бизнес.

Той също така ще „стабилизира ключовите национални индустрии“ и ще предостави финансова помощ за болниците и доставчиците на здравни грижи, които се борят да получат оборудване за болни пациенти, добави той.
Пакетът за стимулиране се очаква да засили икономиката с мащабна доза помощ, включително фонд от 500 милиарда долара за подпомагане на тежко засегнати отрасли със заеми и съответна сума за директни плащания в размер до 3000 долара, за милиони щатски семейства.

Очаква се другите провизии на мярката да включват 350 милиарда долара за заеми за малък бизнес и 250 милиарда долара за разширена помощ за безработица.

Шумер заяви, че пакетът включва и 100 милиарда долара за болници и здравни системи, както и допълнителни пари за други нужди в здравеопазването.

Още 150 милиарда долара ще отидат за подпомагане на държавните и местните власти в борбата с пандемията.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"