fbpx

Търсят се 500 хил. паунда, за да може Биг Бен да бие за Brexit на 31-ви

Британският премиер Борис Джонсън иска 13,7-тонната камбана Биг Бен в известната часовникова кула на парламента да възвести излизането на Великобритания от ЕС на 31 януари.

Проблемът е, че Биг Бен „мълчи“ от 2017 година, поради ремонтни дейности на кулата Елизабет, в която се помещава, съобщава Ройтерс.

Джонсън предлага с дарителска кампания да се наберат средствата, необходими, за да забие камбаната за Brexit. Това се налага, тъй като Комисията на Камарата на общините отхвърли предложението, защото ще бъде твърде скъпо.
Необходими са средства, за да се монтира временен етаж в кулата, в който да се настани механизмът, използван за ударите в Биг Бен и да се плати за забавяне на възстановителните работи.
Джонсън заяви, че ще струва 500 000 паунда (648 450 долара), за да може Биг Бен да прозвучи в 2300 GMT на 31 януари, в момента, в който официално предстои Brexit. Трябва да се възстанови и езикът на камбаната, тъй като в момента той е свален. Премиерът е убеден обаче, че британците могат да дарят пари.

Говорителят на Джонсън посочи, че няма специален държавен фонд за събиране на парите, но че ако го съберат други, правителството ще проведе разговори с парламентарните власти.
Каквото и да се случи, правителството ще се погрижи 31 януари да бъде „правилно маркиран“, добави той.

Линдзи Хойл, председател на Камарата на общините, призова хората да обмислят добре, защото това ще струва около 50 000 паунда на удар, а и ще бъде чуто само от тези, живеещи в близост или посещаващи Уестминстър.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"