fbpx

ЕС и Лондон няма да имат единен пазар

Великобритания отхвърля търговско споразумение, което би наложило на страната да продължи да спазва правилата на ЕС. Това заяви премиерът Борис Джонсън в специална реч, посветена на условията на Обединеното кралство за преговори за бъдещите отношения с Европейския съюз.

Припомняме, от първи февруари Великобритания не е част ЕС, а до края на годината трябва да бъде изработен договор за отношенията със съюза на всички нива.

Джонсън обяви, че Лондон ще иска споразумение за свободна търговия, подобно на това на Канада. По думите му, няма нужда от споразумение за свободна търговия, което включва приемане на правилата на ЕС за конкурентоспособност, субсидии, социална защита, околна среда, както и ЕС не бива да бъде задължаван да спазва правилата на Обединеното кралство

По този повод бившият преговарящ от името на ЕС за Брекзит Мишел Барние, който в момента е председател на Работната група за отношения с Великобритания, заяви, че тъй като Обединеното кралство иска да напусне единния пазар и митническия съюз, както и да сложи край на свободното движение, няма да може да се облагодетелства от икономическите права и предимства на страна членка.

„Ще имаме два отделни пазара вместо един общ. Между ЕС и Великобритания ще се прилагат правилата за произход и митническите формалности. Достъпът до европейския пазар ще става чрез сертифициране и разрешение, както и при осъществяване на надзор. Няма да има хармонизиране или взаимно признаване на правилата“, коментира Барние.

Той специално отбеляза, че споразумение между рибарите от ЕС и Великобритания за взаимен достъп до териториалните води и неделима част от търговското споразумение.

Припомняме, огромен процент от уловът на френските рибари става в британски териториални води, които прави темата особено важна.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"