fbpx

Новото иранско находище смъкна цените на петрола

Хасан Рохани

Петролните фючърси поевтиняват, показва търговията в първия ден от седмицата.

Това е отражение на обявеното вчера от иранския президент Хасан Рохани разкрито ново нефтено находище в южната част на страната. Запасите му се изчисляват за над 50 млрд. барела суров петрол. Те ще бъдат добавени към съществуващите ирански резерви от близо 150 милиарда барела.

Новината за новото иранско находище, както и противоречивите информации за хода на търговските преговори САЩ-Китай също допринасят за намаляване на цените.

Фючърсите на петрол Брент с доставка през януари се понижават с 1,12% до 61,70 долара за барел, а декемврийските фючърси на американски лек суров петрол – с 1,35% до 56,50 долара за барел.

А само преди седмица фючърсите регистрираха сериозно поскъпване, които вече е почти напълно стопено.

В същото време иранският държавен глава използва новината за находището, за да отправи послание към Вашингтон. „В дните, когато вие наложихте санкции върху продажбата на ирански нефт и оказвахте натиск върху държавата ни, нашите работници и инженери успяха да открият 53 млрд. барела петрол в новото голямо находище“, заявява Рохани.

Днес, по време на обиколка в страната, той коментира, че винаги, когато е било възможно ръководството на Иран води преговори и взаимодейства с държавите в света за решаване или намаляване проблемите на народа. Знам, че тове е тежко и сложно, но ние търсим решение и никога няма да позволим другите да ни унижават, заявява Рохани, цитиран от агенция IRNA.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"