fbpx

Депутатите приеха НАП да изплаща компенсации на затворените бизнеси, чака се схема

Националната агенция по приходите ще изплаща компенсациите за затворените от 28 ноември до 21 декември бизнеси по платежна сметка на съответното предприятие. След това НАП ще кандидатства пред ОП „Иновации и конкурентоспособност“, за да си възстанови парите.

Това е записано в специална разпоредба в Закона за мерките по време на извънредното положение, гласувана в четвъртък от Народното събрание и приета при второто четене на промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, съобщава „Сега“.

В Закона за мерките по време на извънредното положение е разписано още, че безвъзмездни средства ще се предоставят само на затворените микро, малки и средни фирми, като компенсациите ще бъдат процент от оборота за същия период на миналата година.

Министърът на икономиката вече оповести, припомня изданието, че помощта ще е 20% за фирмите извън сектор търговия и 10% за сектор търговия.

Все още няма яснота и за начина, по който ще се кандидатсва за помощта, както и кога ще стане това. Вицепремиерът Томислав Дончев обаче обясни тези дни, че кандидатстването ще е изцяло електронно през системата ИСУН, но ще бъде максимално олекотено и без предоставяне на документи.

„Фирмите трябва само да декларират обстоятелства. Тези обстоятелства, разбира се, ще бъдат проверявани впоследствие. Все пак напомням, че става дума за НАП, която има огромен масив от данни за всяка компания. Целта е подкрепата да стигне максимално бързо до компаниите, които страдат от ограничителните мерки“, уточнява Дончев, цитиран от „Сега“.

Според ангажиментите, поети от правителството, в момента, в който обявят старта на кандидатстването, одобрението на заявленията ще стане за седмица, а след това също за седмица парите вече ще са при бенефициентите.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"