fbpx

Спасяването само на няколко индустрии в ЕС ще е пагубно за единния пазар

Без единен пазар Германия и Нидерландия нямаше да могат да развиват индустрията си. Това коментира, цитиран от Euractiv.bg, еврокомисарят по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон.

Благодарение на единния пазар на ЕС Германия осъществява 50% от износа си. Ако нямаше единен пазар, няма да я има и германската промишленост. За Нидерландия износът е повече от 60%, така че без единен пазар индустрията ѝ ще загине”, изтъква Бретон в съвместно интервю с гръцката MEGA TV (Video) и португалската Expresso.

“Вътрешният пазар не може да бъде поддържан, ако спасим само една или две индустрии на една или две страни членки. Всички сме в една и съща лодка и това е Европа”, подчертава той.

Попитан за дългоочаквания план за възстановяване на Европейската комисия срещу пагубните последици от кризата COVID-19, Бретон казва, че е важно да има както субсидии, така и заеми.

„Това е много специфична криза с такъв мащаб. Трябва да гарантираме, че имаме две направления “, коментира той и добавя, че е справедливо всички да имат равен достъп до възможност за заеми.

Що се отнася до МСП (малки и средни предприятия), които представляват 99% от всички предприятия в ЕС и са били силно засегнати от пандемията, Бретон подчертава, че много от тях ще се нуждаят от директни субсидии.

„Трябва да сме много ясни. Много малки и средни предприятия ще се нуждаят от безвъзмездни средства, разбира се, че все още не е решено, но като комисар на вътрешния пазар за това се боря и не съм сам в това.“




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"