fbpx

ЕК с 4 предупреждения към България, сред които за прането на пари

Европейската комисия отправи четири предупреждения към България в рамките на редовния си пакет от решения за нарушение, обхващащи различни сектори и области на политиката на ЕС, които имат за цел да гарантират правилното прилагане на правото на ЕС в полза на гражданите и предприятията.

В областта на борба с изпирането на пари Комисията призовава страната ни да транспонира правилно Петата директива за борба с изпирането на пари.

Въпреки че България е нотифицирала пълното транспониране на директивата, Комисията е установила няколко случая на неправилно транспониране (несъответствие) на директивата в националното законодателство.

Те засягат, наред с други, основни аспекти като задължението за регистриране, лицензиране или регулиране на доставчици на услуги (т.е. съгласно националното законодателство доставчиците на тръстови и дружествени услуги не са нито лицензирани, нито подлежат на регистрация); липсата на механизъм за решаване на несъответствия в информацията, предлагана от националния регистър на действителните собственици (регистърът, който показва кой какво всъщност притежава); или правилното прилагане на понятията „установяване“ или „пребиваване“ по отношение на това кои са субектите, които имат задължението да предоставят информация относно действителните собственици.

От Комисията изтъкват, че законодателните пропуски, възникващи в една държава членка, оказват влияние върху ЕС като цяло. Правилата на ЕС следва да се прилагат и контролират ефективно, за да се борим с престъпността и да защитим нашата финансова система. България има на разположение два месеца за „задоволителен отговор“.

В следващото предупреждение България е призована още да премахне пречките пред достъпа до правосъдие във връзка с плановете за качество на въздуха.

Споед комисията България не е гарантирала, че екологичните организации или физическите и юридическите лица имат право да завеждат дела пред националните съдилища. Подобна възможност гарантира, че те могат да оспорят липсата на планове за качество на въздуха или тяхната недостатъчност за справяне със замърсяването на въздуха.

Припомня се, че Комисията е изпратила официално уведомително писмо до България през май 2020 г. Освен това окончателно решение на националния съд през 2021 г. е потвърдило практиката за отказ на достъп до правосъдие по отношение на плановете за качество на въздуха.

В областта на морския транспорт Комисията призовава България да спазва правилата на ЕС за морското оборудване.

Изтъква се, че страната ни не извършва адекватно наблюдение на пазара на морско оборудване на борда на кораби, попадащо под нейна отговорност.

Директивата за морското оборудване включва правила за оборудване като спасителни жилетки, системи за пречистване на отпадъчни води или радари на борда на кораби под флаг на ЕС, като също целта е да се предотврати тяхното фалшифициране.

В компанията на Полша и Финландия страната ни е предупредена да спазва правилата за борба с измамите срещу финансовите интереси на Съюза чрез наказателното право.

Правилата, изложени в директивата, защитават бюджета на ЕС чрез хармонизиране на определенията, санкциите и правилата за юрисдикция, свързани с измами и други престъпления, засягащи финансовите интереси на ЕС. Комисията идентифицира няколко въпроса за съответствие в България и Полша по отношение на дефиницията на някои престъпления и свързаните с тях наказания, както и отговорността на юридическите лица за престъпления, извършени в тяхна полза.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"