fbpx

ЕК все по-дистанцирана от въглищата, темите на деня – природен газ и чист водород

“Чистият водород е един от основните приоритети в нашия енергиен преход”, изтъква еврокомисарят по въпросите на климата Франс Тимерманс, цитиран от Euractiv.bg. Той подчертава, че вижда “огромен потенциал” във водорода “и като източник на енергия, и като хранилище”, за да се съхрани излишното производство на вятърна и слънчева енергия.

“Ще инвестираме много в превръщането на чистия водород в част от енергийния си микс в бъдеще, по-специално за сектори като стоманопроизводството, което не може лесно да премине към използването на електричество”. “Това е бъдещето на стоманатa”, убеден е Тимерманс.

По-рано тази година, припомня изданието, Европейската комисия заяви, че през есента ще създаде “Алианс за чист водород” в опит да изгради верига за доставки на водород в Европа. Комисията подготвя и европейска стратегия за водорода през юни.

Иначе еврокомисарят коментира, че докато проектите за изкопаеми горива теоретично са изключени от европейско финансиране, природният газ ще продължи да играе ключова роля в прехода от въглищна енергия, като същевременно ще улесни изграждането на водородната инфраструктура по-евтино.

Тимерманс даде да се разбере, че Брюксел се опитва да се дистанцира от проектите за изкопаеми горива.

В тази връзка той коментира, че в някои области използването на природен газ вероятно ще е необходимо за преминаването от въглища към устойчива енергия.

Производството на електроенергия от въглища отбеляза безпрецедентен спад през 2019 г., отчасти заради природния газ и отчасти заради възобновяемите енергийни източници, според данни, публикувани по-рано тази година. И въпреки че разбирането за природния газ като “чисто” изкопаемо гориво в момента е все по-оспорвано заради изтичането на метан, природният газ все още отделя средно 50% по-малко въглероден диоксид от въглищата при изгаряне в електроцентралите.

Европейската комисия смята, че съществуващата мрежа от газопроводи и терминали за втечнен природен газ в Европа може да бъде ценно предимство при прехода към водород.

Докато Комисията разглежда “специална водородна инфраструктура”, Тимерманс заяви, че променянето на предназначението на съществуващите газови мрежи може да помогне за намаляване на разходите около енергийния преход.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"