fbpx

Фед с кредитна програма за $300 млрд. срещу щетите от коронавируса

Безпрецедентен пакет от кредитни мерки за домакинства, малки предприятия и големи работодатели започва Федералният резерв на САЩ, в опит да компенсира „тежките разрушения“ в икономиката, причинени от епидемията от коронарвирус. Това става ясно от изявление на институцията, съобщава БНР.

Стъпките включват създаване на нови програми, които ще предоставят студентски заеми, заеми по кредитни карти и държавно обезпечени заеми за малки предприятия в размер на 300 млрд. долара, както и нови програми за закупуване на облигации от по-големи работодатели и отпускане на заеми за тях.

Съществуващите покупки на американски ценни книжа и на ипотечно-обезпечени книжа ще бъдат разширени, доколкото е необходимо (т.е. с отворен край), „за да се подпомогне гладкото функциониране на пазара и ефективната трансмисия на паричната политика на централната банка към по-широките финансови условия и към икономиката“.

В изявлението Фед също така казва, че усилията, одобрени единодушно от членовете на Федерален комитет за операции на открития пазар, са предприети, защото „стана ясно, че икономиката ни ще се сблъска с тежки сривове в резултат на здравната криза.

Фед постави и лимит от 30 милиарда долара за овърнайт репо операциите при оферирана нулева лихвена ставка.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"