fbpx

САЩ са пред дълъг период на слаб растеж и замразени доходи

джером пауъл

Председателят на Фед Джером Пауъл заяви в сряда, че САЩ могат да се изправят пред „дълъг период“ на слаб растеж и застояли доходи, съобщи Ройтерс.

Говорейки на онлайн конференция, чийто домакин е Институтът за международна икономика на Петерсън, Джером Пауъл отбеляза, че икономическите перспективи са „едновременно много несигурни и са подложени на значителни рискове в посока надолу“заради настоящата коронавирусна криза.

Пауъл обеща да разшири използването на потенциала на ФЕД, ако е необходимо и призова за увеличаване на бюджетните разходи.

Според него Американската централна банка възнамерява да продължи да прилага вече използваните инструменти. Отрицателните лихви не са сред тях.

При най-лошия сценарий американската икономика е изправена пред „дълъг период на нисък растеж на производителността и застояли доходи.

Допълнителната бюджетна подкрепа може да бъде скъпа, но си струва, ако помогне да се избегнат дългосрочните икономически щети и ни доведе до по-силно възстановяване, каза Пауъл, с което  директно призовава Конгреса да увеличи фискалните стимули.

Изглежда шокът от коронавируса е станал най-силният в историята и ФЕД ще продължи да използва инструментите „напълно“, докато кризата не премине, обобщи Джером Пауъл.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"