fbpx

Американските компании се надяват, че най-лошото е зад гърба им

Повечето американски компании смятат, че най-лошото е преминало, а тежко пострадалият от пандемията Ню Йорк вече отчита отделни сигнали за възстановяване на икономическата активност в началото на май.

Това е един от изводите в поредното издание на доклада, добил популярност като „Бежовата книга“ на Федералния резерв.

Докладът за състоянието на икономиката на САЩ се основа на разговори с представители на индустрията и бизнеса в цялата страна.

В документа е отчетен резкият спад в икономическата активност и се хвърля светлина върху дълбочината на въздействието на пандемията.

Въпреки факта, че много събеседници са изразили надежда, че общата дейност ще се възстанови, когато компаниите възобновят работата си, прогнозата остава изключително несигурна.

Повечето компании все още се опитват да се справят с последствията, дори след облекчаването на ограниченията.

Анкетираните посочват проблеми, свързани с връщането на служителите на работа, включително опасенията им за здравето, с ограничения достъп до детски заведения и безработицата.

Банките отчитат засилено търсене на заеми по Програмата за защита на заплатите на правителството, чиято цел е да помогне на малкия бизнес да се задържи.

„Ние сме в началото … и очаквам този процес да продължи и през следващите 120 дни. Различните компании ще трябва да се научат да поддържат доверието на клиентите и на персонала“, казва президентът на централната банка в Сейнт Луис Джеймс Булард.

Едно от ключовите притеснения е необходимостта да се възвърне доверието на клиентите, които се страхуват, че могат да се изложат на риска от заразяване с вируса, докато са далеч от дома и харчат пари, показва още докладът на Фед.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"