fbpx

Германия увеличава дълга си за пръв път от 2013 година

Германия обяви пакет от мерки на стойност до 750 милиарда евро за смекчаване на последиците от избухването на коронавирус.

Берлин възнамерява да поеме нов дълг за първи път от 2013 г. насам, съобщи Ройтерс.

„Това е много голям пакет с много мерки“, заяви германският финансов министър Олаф Шолц по време на пресконференция с икономическия министър Петер Алтмайер и добави, че страната ще удвои броя на леглата в интензивните отделения.

Допълнителният федерален бюджет в размер на 156 милиарда евро, който ще бъде финансиран с нови заеми, подчертава решимостта на Берлин да използва „всичко, което имаме“, за да се справи с последиците от епидемията от коронавирус, добави Шолц.

Правителството очаква пандемията на коронавирус да потопи икономиката в рецесия, докато Шолц заяви, че бюджетните му планове се основават на предположението, че БВП през тази година ще падне с около 5%.

Дълбоката рецесия в Германия, най-голямата икономика в еврозоната, сега е неизбежна предвид кризата поради коронавируса, но държавният бюджет може да се справи с тази ситуация, показва месечен доклад на централната банка на страната в понеделник.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"