fbpx

Хърватия за пети пореден месец понижава инфлацията си

Годишната инфлация в еврозоната се очаква да бъде 6,1% през май, което спад от 7,0%, отчетени през април, сочат данни на Евростат.

От страните в зоната единствено Нидерландия отчита ръст на инфлацията, а Малта запазва нивото от месец април. Новоприетият член на еврозоната Хърватия за пети пореден месец понижава годишната си инфлация – от 12,3% през декември до 8,3 през май.

По отношение на основните компоненти на инфлацията в еврозоната, храните, алкохолът и тютюневите изделия се очаква да имат най-висок годишен темп през май (12,5%, в сравнение с 13,5% през април), следвани от неенергийните промишлени стоки (5,8%, в сравнение с 6,2% през април), услуги (5,0%, в сравнение с 5,2% през април) и енергия (-1,7% в сравнение с 2,4% през април).

Според икономиста Георги Ангелов устойчивият спад на инфлацията е позитивен знак, че Европа преодолява енергийната криза. Опитите за изкуствено надуване на цените на храните също срещна пазарен отпор. Потребителите са показали, че са сила, с която производителите и търговците трябва да се съобразяват.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"