fbpx

Не сме Китай и Италия, няма да издържим прекомерни мерки срещу коронавируса, алармира бизнесът

Четирите работодателски организации, обединени в АОБР, изразяват в писмо до премиера Борисов някои свои притеснения, свързани с мерките, предприети срещу коронавируса COVID-19, научи ИЖ.

Според тях прекомерното ограничаване на икономическата активност и блокиране на градове ще предизвика затваряне на предприятия, ограничаване на вноса и износа и ще нанесе непреодолими щети на българската икономика.

Бизнесът ни обръща внимание, че държави като Китай и Италия могат да си позволят ресурс, който впоследствие да компенсира подобни щети.
В същото време, се изтъква в писмото до Борисов, прекратяването на отношенията с контрагентите за българските предприятия ще означава загуба на поръчки в дългосрочен план, което е невъзстановимо като последствията ще бъдат пагубни за икономиката ни.

В тази връзка работодателите предлагат в Националния кризисния щаб да бъдат включени експерти на АИКБ, КРИБ, БСК и БТПП, за да може обсъждането и приемането на мерките във връзка с COVID-19 да става с участието и на бизнеса.

Работодателите припомнят за поетия от тях ангажимент към правителството да се осигури настоящия двуцифрен растеж на доходите, но отбелязват, че ако границата на предпазливост бъде премината, това едва ли ще бъде възможно, дори в дългосрочен план.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"