fbpx

Трябват ни инвестиции, за да се откажем от въглищата, обяви Борисов в Мадрид

„Емисиите на ЕС са само 9 % от световните. Първият и вторият замърсител – най-големите в света, ги няма тук. Това са САЩ и Китай“.

Това заяви министър-председателят Бойко Борисов в изказването си в рамките на 25-ата конференция по изменение на климата в Мадрид.

Той отбеляза, че ЕС намалява своите емисии и добави, че по този въпрос здравето и качеството на живот на всеки един гражданин по света трябва да бъдат поставяни на първо място.

„Защото комините дали пушат в САЩ, Китай или Виетнам, атмосферата го донася и при нас. Да се обединим и всички заедно да накараме тези безспорно прогресивни в икономиката си страни да се съобразят с чудовището, което идва с промените в климата“, изтъкна още Борисов.

Той посочи изрично, че България е сред страните с висок дял на въглища в енергийния им микс и за тях преходът към климатична неутралност ще изисква по-високи нива на инвестиции и активни мерки в социалната сфера.

В България 46% от електроенергията се произвежда от въглищни централи, които са основни базови мощности, като през зимата този процент достига до 60, уточни Борисов и цитира статистика на Евростат, според която България е на второ място в ЕС по намаляване на емисиите на въглероден диоксид от изгарянето на изкопаеми горива за 2018 г. в сравнение с 2017 г., а именно с 8,1%.

Премиерът подчерта още, че за страната ни ядрената енергетика играе важна роля за гарантиране на националната, регионалната и европейската енергийна сигурност, като в същото време предоставя енергия на достъпни цени и е ключов елемент за преминаване към нисковъглеродна икономика.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"