fbpx

Под въпрос влизането ни в ЕRM II, капитализирането на ПИБ не върви по план

Ще се окаже ли проблем капитализирането на Първа инвестиционна банка (ПИБ) за присъединяването на България към валутно-курсовия механизъм ERM II, по-известен като „чакалнята на Еврозоната“.

Този въпрос става актуален, след като от Българската фондова борса обявиха, че досега не е записана нито една нова акция от течащото увеличение на капитала на ПИБ с до 200 млн. лв.

Уточнява се, че всичките 110 млн. права ще бъдат предложени на аукцион в сряда. Това реално ще е и последният шанс за участие в увеличението, пише „Свободна Европа“, цитирайки информация от „Капитал“.

Припомняме, това е последният неизпълнен ангажимент на България за влизане в „чакалнята“.

Изданието определя очаквано слабия интерес към увеличението като „предизвестена апатия“. Уточнява се, че новите акции се предлагат по емисионна цена 5 лв., докато на БФБ книжата на банката се търгуват в последните седмици на нива 2.50-2.80 лв.

Нов евентуален неуспех вероятно ще доведе до негативна оценка от Европейската централна банка. Именно тя миналото лято констатира 263 млн. евро капиталов недостиг в ПИБ, припомня „Капитал“, цитиран от „Свободна Европа“.

Коментира се още, че при негативно развитие на аукциона в сряда може да се намеси държавата чрез ББР, но ще е трудно да мотивира това свое действие.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"