fbpx

Да останат карантинните мерки, настоява държавният здравен инспектор

Да бъде удължена извънредната епидемична обстановка в страната ще препоръча на Националния оперативен щаб и на правителството главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

Това съобщи самият той в Пловдив, където се срещна с представители на РЗИ-тата от Благоевград, Смолян и Пазарджик, както и с кметовете на Сърница и Доспат.

Все още не е решено дали удължаването на мерките да бъде с 15 дни или с месец.

Предложението му е провокирано от новото огнище със заразени работници в предприятие за играчки в Доспат. Заразата е тръгнала от село Сърница. Това не било втора вълна на епидемията, а ново огнище.

Ще се запазят основно мерките за граничен контрол, но няма да се връщат КПП-тата и да се ограничава движението между градовете, както и достъпът до паркове, обясни Кунчев.

Лично той ще поиска удължаване на задължителната карантина за влизащите от някои страни у нас и след 15 юни. Сред тях са Северна Македония, а също Босна и Херцеговина.

Указанията за спазване на дистанция и на хигиенните норми ще продължат доста дълго. Трябва да се научим да живеем с вируса, подчерта Ангел Кунчев.

За да се даде възможност на властите регламентирано да работят, би трябвало да се удължи извънредната епидемична обстановка, заяви пред БНР зам.-председателят на Народното събрание д-р Нигяр Джафер. Тя посочи, че не само в Сърница и Доспат, но и в Разградско има нови случаи, т.нар. клъстери от заразени с Covid-19.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"