fbpx

Китай – акцент на започваща среща ЕС – САЩ

Висши представители на САЩ и Европейския съюз се срещат в Швеция, за да преценят как най-добре да се изградят отношенията с Китай, да си сътрудничат по отношение на изкуствения интелект и други бъдещи технологии, както и заради оплакванията на ЕС относно митата от ерата на Тръмп и зелените субсидии на САЩ, информира Ройтерс.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен и вицепрезидентът на Европейската комисия Маргрете Вестагер са сред участницитет на четвъртата министерска среща на Съвета по търговия и технологии (TTC), както и още министърът на търговията на САЩ Джина Раймондо, търговският представител Катрин Тай и вицепрезидентът на Европейската комисия и еврокомисар по търговията Валдис Домбровскис.

Кръгът от теми, очертан в проект на съвместно изявление от 24 страници, включва сътрудничество за определяне на минимални стандарти за генеративни AI алгоритми, като ChatGPT, и контрол върху износа и мониторинг на инвестициите, които досега са били съсредоточени върху Русия, изтъква агенцията.

Китай ще бъде основен фокус на срещата, дори ако думата „Китай“ присъства само два пъти в проекта на съвместно изявление – относно непазарните практики и дезинформацията. Дипломати твърдят, че Вашингтон е настоял за език, повтарящ някои от опасенията, изразени на срещата на лидерите на Г-7 преди седмица, която китайският Global Times нарече „антикитайска работилница“.

Срещата в Северна Швеция идва точно когато Европейската комисия представя своята „Стратегия за икономическа сигурност“, която се очаква да съдържа мерки за предотвратяване на съперници като Китай да получат достъп до най-чувствителната технология.

Брюксел иска да види сътрудничество за насърчаване на зелената търговия, като взаимно признаване на продукти, въпреки че САЩ и ЕС нямат и не планират да сключват споразумение за свободна търговия. Това оставя производителите в ЕС изключени от някои от предимствата на прогнозираните зелени субсидии на САЩ на стойност 369 милиарда долара в техния Закон за намаляване на инфлацията.

ЕС търси напредък със САЩ към споразумение за важни минерали, използвани за електрически превозни средства. Брюксел също така търси напредък към споразумение за „зелена стомана“ за справяне със свръхкапацитета, което е необходимо да се приеме до края на октомври, за да се предотврати връщането на митата върху стоманата и алуминия, наложени от бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, които бяха спрени през 2021 г., след като той напусна поста.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"