fbpx

Lloyd’s спира застраховането на индийски танкери, превозващи руски петрол

Британският застраховател Lloyd’s of London възнамерява до 3 юни да спре сертифицирането на танкерния флот на индийската компания Gatik Ship management, която стана основен превозвач на руски петрол, съобщават Ройтерс и ТАСС

Lloyd’s Register се ангажира да спазва правилата за санкции по отношение на търговията с руски петрол. Отказваме да предоставяме услуги на кораби, които нарушават санкциите„, се казва в изявление на британския застраховател, изпратено на Ройтерс.

Прекратяването на регистрацията на Lloyd’s за карго застрахователно покритие може да засегне 21 от 36 петролни танкера на индийската компания. През април American Club, една от най-големите застрахователни компании в света, отказа да осигури застрахователно покритие за танкери Gatik.

Според Reuters тази година Gatik се превърна в най-големият превозвач на руски петрол за Индия. През януари-април тази година корабите на компанията са доставили 2,76 милиона тона руски енергоносители в индийските пристанища.

Припомня се, че Индия, третият по големина вносител на суров петрол в света след Китай и Съединените щати, не подкрепи наложения от Запада таван на цените на руския петрол и активно продължава да го купува. Според индийското министерство на търговията и промишлеността на Индия Русия стана основният износител на петрол за републиката през финансовата 2022-23 година, доставяки 50,84 милиона тона петрол.

Министърът на финансите Нирмала Ситараман изтъква, че Индия може да купува руски суров петрол на цени, близки или дори по-високи от тавана на цените, определен от страните от Г-7, ако е необходимо.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"