fbpx

Работодателят да не плаща осигурителни вноски за времето на извънредното положение, иска АИКБ

Две допълнителни необходими решения да се включат в приетия днес на първо четене Законопроект за мерките по време на извънредното положение. Това искат от АИКБ в писмо до председателите на 4 парламентарни комисии, на които е разпределен проектозаконът.

1. За периода от обявяване на извънредното положение до неговата отмяна осигурителната вноска за сметка на работодателя за всеки работник не се дължи и не се заплаща;

2. За периода от обявяване на извънредното положение до изтичане на шест месеца от отмяната му работодателите ще начисляват 100 % трудовото възнаграждение на работниците и ще заплащат 60 на сто от размера на осигурителния доход за месец януари 2020 г. на лицата по чл. 4, ал.1, т. 1 от КСО, на които са осигурители. Оставащите 40 на сто са дължими разсрочено и помесечно, считано от месеца, следващ  прекратяването на извънредното положение до пълното им изплащане, но общо за срок, не по-дълъг от срока на извънредното положение.

Така предложението ще е по-балансирано, няма да натоварва прекомерно работодателите, ще е в полза на работниците и е по-благоприятно за държавата като цяло. Алтернативата – възприемане на недостатъчна подкрепа от страна на държавата ще доведе до освобождаване на работници и до претоварване на осигурителната система, което в крайна сметка ще е и по-скъпо, и по-неефективно. Тази ни преценка убедително се обосновава от направените разчети, пишат още от АИКБ.

В писмото се заявява и безусловна подкрепа в законодателното уреждане, с което ще се даде възможност държавата да подкрепи бизнеса с изплащане на 60 % от заплатите на работещите.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"