fbpx

Отдалечаваме ли се от приемане на еврото

Започва ли преосмисляне на пътната ни карта за влизане в Еврозоната и приемане на еврото. Този въпрос произтича от коментара пред БНТ на номинирания за финансов министър в проекто-кабинета на „Има такъв народ“ Пламен Данаилов, обръща внимание Mediapool.

В предаването „Още от деня“ на 4 август Данаилов изтъква, че това е голям и труден въпрос, като все пак не ставало въпрос дали, а кога да бъде прието еврото.

Припомняме и кабинетът „Борисов 3“, и настоящият служебен кабинет приеха програми за влизането ни в Еврозоната на 1 януари 2024 година. Нещо повече, в едно от изявленията си лидерът на ИТН Слави Трифонов посочи, че сред основните приоритети на партията му е именно влизането в Еврозоната.

Според Данаилов обаче добре е това да стане, когато доходът на българите стигне поне средния за ЕС (което, както всички знаем, няма никакъв шанс да се случи в обозримото бъдеще).

Трябва да бъде отворен един голям дебат по темата, защото в момента има много съмнения, които витаят в пространството, относно плюсовете и минусите от приемане на еврото, коментира още номинираният за министър на финансите. По думите му, този дебат трябва да бъде иницииран от БНБ със съдействие на Министерство на финансите, „за да се изчисти всичко това и да има ясни правила кога ще се случи и как ще се случи“.

Припомняме, всички големи работодателски организации са за влизане в Еврозоната в максимално кратки срокове. Макар че престоят ни в ERM II не е лимитиран, коментарите на редица финансисти сочат, че самият факт, че от години сме в състояние на паричен съвет, в който левът е „вързан“ за еврото, то от тая гледна точка приемането на единната европейска валута няма да е сериозно предизвикателство за финансовата ни система.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"