fbpx

Отпада изискване, застрашаващо дейността на действащите ВЕЦ у нас

МОСВ предлага отпадане на изискването при продължаване на разрешително за ВЕЦ да се прилага документ за учредено право на строеж.

Това ще стане с внесени в МС промени в Наредбата за ползването на повърхностните води, с което се постига съответствие със Закона за водите.

С предложеното изменение се премахва действащ в момента регламент, който противоречи на установеното от Закона за водите в частта за изискуеми документи при продължаване на разрешение за водовземане за ВЕЦ.

Припомняме, преди време от АИКБ разпространиха своя позиция във връзка с изискването за учредено право на строеж.

Работодателската организация алармира, че по данни на бранша в България има над 250 действащи ВЕЦ, като всяка една от тях е построена съгласно и в съответствие със законите в страната, които са действали към момента на строежа й. Съгласно тези нормативни актове никога през годините не е имало задължение при строеж на ВЕЦ да бъде учредявано право на строеж за водовземните съоръжения в речните корита. По тази причина новата наредба би довела до пълно блокиране на работния процес на почти целия водноелектрически сектор.

Освен промените в горепосочената наредба, от МОСВ съобщиха, че ще внесат за обсъждане в Министерския съвет промени в Закона за водите. Новите текстове допълват и конкретизират ограниченията при водовземане от повърхностните води и по-точно на вътрешните реки.

Предлагат да се забрани издаването на разрешителни за деривационни ВЕЦ по вътрешните реки.

Промяната се налага във връзка с необходимостта от опазване на водните екосистеми и е превантивна мярка срещу влошеното състояние на повърхностните водни тела.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"