fbpx

Петролът поскъпва невъобразимо, ако светът не спре Иран, предупреждава Мохамед бин Салман

Мохамед бин Салман

Цените на петрола може да нараснат до невъобразимо високи числа, каквито не сме виждали през живота си, ако светът не се обедини да възпре Иран. Това предупреди престолонаследникът на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман в интервю за предаването „60 минути“ на CBS, предаде REUTERS.

Ако светът не предприеме сериозни и решителни действия за възпиране на Иран, ще видим по-нататъшна ескалация, която ще застраши глобалните интереси, каза Мохамед бин Салман. И добави, че доставките на петрол ще бъдат нарушени, а цените ще скочат до невероятно високи числа.

Припомняме, на 14 септември атаки по две цели от нефтодобивната инфраструктура на Саудитска Арабия нанесоха щети на най-голямата петролна рафинерия в света и доведоха до загубата на повече от 5% от световната доставка на нефт. Страната твърди, че те са извършени с 18 дрона и 7 ракети.

САЩ и Саудитска Арабия обвиниха Иран за нападенията. Техеран отрече участие в атаките. Отговорността поеха йеменските бунтовници Хусит.

Мохамед бин Салман подчерта, че предпочита мирно уреждане на проблема, защото войната между Саудитска Арабия и Иран ще доведе до крах на световната икономика.

Регионът представлява около 30% от енергийните доставки в света, около 20% от глобалните търговски потоци, около 4% от световния БВП.

Принцът заяви още в телевизионното интервю, че поема пълната отговорност за убийството на саудитския журналист Джамал Кашоги, но отрече твърденията, че е дал заповед за него.

Кашоги беше убит в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул на 2 октомври 2018 г. „Това беше отблъскващо престъпление. Като лидер в Саудитска Арабия поемам пълната отговорност, особено като се има предвид, че то е било извършено от лица, работещи за саудитското правителство“, каза 34-годишният Бин Салман.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"