fbpx

Частници пускат малки гори за продан

малки гори, гора, продан, частни собственици

От 1 октомври собственици на поземлени имоти в горски територии могат да заявят, че ги продават на държавата. Обявената през 2016 г. процедура предизвика изключителен интерес. Тогава бяха сключени сделки за 126 имота с обща площ 1029 дка за 600 хиляди лева.

Идеята е към държавните гори да се присъединят малки горски имоти, които не могат да се поддържат в добро състояние от сегашните си собственици. Те имат възможност да подават заявления до 15 януари 2020 г., след което назначена комисия ще направи оценка.

Купувачи са 6-те държавни горски предприятия.Те няма да закупуват горски имоти, които са собственост на общини, юридически лица, религиозни организации и сдружения. Забрана има и за изкупуване на терени, които са били предмет на договор за замяна между държавата и физически или юридически лица, или пък са признати за гора по смисъла на Закона за горите.

Един собственик не може да продава повече от 50 дка в рамките на сегашната процедура.

Отпада изискването да се представят таксационни описания на подотделите, включени в предлаганите от заявителите имоти. Тази информация ще се изисква по служебен път от съответното държавното горско или държавното ловно стопанство, в чийто обхват попада имотът.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"