fbpx

Посрещаме зимата с непроменени цени на парното и тока

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

Цените на топлинната и на електрическата енергия остават непроменени за последните три месеца от годината, съобщиха от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

Енергийният регулатор утвърди цената на природния газ за четвъртото тримесечие на 2019-та, във връзка с подаденото от „Булгаргаз“ ЕАД заявление.

Цената на синьото гориво е в размер на 44,85 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС), което е намаление с 0,05 лв/MWh или с 0,11%, в сравнение с действащата цена за третото тримесечие на 2019 г. 

Незначителното изменение на цената на природния газ е причината парното и топлата вода да не променят цените си през първите зимни месеци на годината.

КЕВР уточнява, че при утвърждаването на цената на природния газ се отчитат условията, залегнали в действащия договор между „Булгаргаз” ЕАД и „Газпром експорт“, промените в курса на щатския долар спрямо лева, калоричността и количествата природен газ за съответното тримесечие.

Съгласно ценообразуващата формула по договора с „Газпром експорт“ се отчита движението на световните пазари на цените на алтернативните на природния газ горива – мазут със съдържание на сяра 1% и газьол със съдържание на сяра 0,1%, за предходните 9 месеца преди ценовото решение, посочват още от комисията.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"