fbpx

363 лева праг на бедността за 2020 година, предлага МС

правителството предлага в свое проекто постановление

363 лева да е линията на бедността за 2020 година, предлага правителството в свое проекто постановление. То е публикувано в портала за обществени консултации, съобщава „Инвестор“.

Предложеният нов размер за линия на бедност е с 12 лв. по-висок в сравнение с линията на бедност от изследването SILC – 351 лв. Новият праг е индексиран с индекса на цените на малката по състав кошница за декември от предходната година на годишна база – 1,033.

Този индекс измерва общото относително изменение на цените на определени социалнополезни и жизненонеобходими стоки и услуги, които са от съществено значение за биологичното и социално съществуване на отделния човек и домакинство със сравнително ниски доходи (20-те процента най-бедни домакинства).

С определянето на линията на бедност от 363 лв. за 2020 г. финансовата подкрепа за хората с трайни увреждания ще бъде актуализирана и ще отговаря на динамично променящата се икономическа среда, се казва в документа, цитиран от „Инвестор“.

Уточнява се, че предложеният проект не налага разходването на допълнителни финансови средства.

За първи път от следващата година прагът на бедност ще се прилага и при изчисляването на месечното подпомагане за хора с увреждания. До 2019 г. официалната линия на бедност се използва за аналитични цели, не е обвързана нормативно със социални плащания и се използва при няколко вида плащания от държавата: при предоставянето на хранителни продукти на лица в риск от бедност по Оперативната програма за храни и/или материално подпомагане; при изплащане на еднократни – великденски или коледни, добавки към пенсиите; при предоставяне на безплатна правна помощ; при предоставяне на помощи при бедствия.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"