fbpx

Съд постанови да се покажат пазарните оценки на заменките

Броени дни, след като главният прокурор на Иван Гешев разпореди проверка на заменките на гори, се произнесе и Административният съд в София.

Той уважи жалбата на WWF България и отмени отказа на Изпълнителна агенция по горите (ИАГ) да предостави докладите, с които е определена пазарната цена на всички държавни гори, заменени от държавата в периода 2007-2009 г. Решението на съда не подлежи на обжалване, съобщиха от Коалицията „За да остане природа в България”.

Основният мотив на съда е надделяващ обществен интерес, особено когато „се цели разкриване на информация, която може да съдържа данни за корупция и злоупотреба с власт, повишаване на прозрачността и отчетността на задължения субект“.

Настоящият агроминистър Десислава Танева и шефът на горите Мирослав Маринов отказаха на голям брой медии и организации достъп до докладите. Бившият агроминистър Румен Порожанов не е предприел действия за възстановяване на държавната помощ от заменките, напомнят от организацията.

Докладите са изработени от държавната Агролеспроект ЕООД по поръчка на ИАГ.

 Съгласно договора докладите е трябвало да бъдат предоставени на Агенцията по горите през октомври 2018 г., но в хода на съдебното дело става ясно, че докладите мистериозно са изчезнали и от неизвестно време се съхраняват при друг държавен орган.

Спечеленото от WWF България дело е от огромно значение и за изясняване на въпроса дали с горските замени държавата е ощетена само с 80 милиона лева, както заявиха от Министерство на земеделието на 20 ноември 2019 г., или с въпросните доклади е направен опит да се прикрие незаконна държавна помощ за шепа олигарси за над един милиард лева.

От Коалицията „За да остане природа в България” припомнят, че редица експертни и журналистически разследвания през последните 2 месеца разкриха фрапиращо разминаване между реалната пазарна стойност на заменените държавни гори, оценени на база съдебни експертизи и публични сделки, и експертната оценка за непозволената държавна помощ, извършена от Агролеспроект ЕООД.

В повечето случай се установява, че държавните оценки са занижени повече от 10 пъти спрямо реалните пазарни цени.

От екоорганизацията призовават министъра на земеделието Десислава Танева и шефът на Агенцията по горите Мирослав Маринов в изпълнение на съдебното решение да предоставят на обществото пълен достъп до оценителските доклади, с които е определена пазарната цена на всички държавни гори, заменени от държавата в периода 2007-2009 г.

ЕК обяви със свое решение като неправомерна държавна помощ 132 сделки за замяна на частни и държавни горски парцели през периода 2007 – 2009 г.

Съгласно това решение българската държава бе задължена да установи разликите между нормативно определените продажни цени на заменените гори спрямо реалните пазарни цени в района на заменените гори, след което да стартира процедура по възстановяване на държавната помощ при сделките с установени разлики.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"