fbpx

Унищожават кашкавал, произведен в предприятие фантом

Инспектори по храните са открили кашкавал, произведен в неработещо предприятие.

Направена е проверка в Националния регистър на одобрените предприятия, при която се установява, че то е с преустановена дейност. Открити са над 68 кг в склад. Кашкавалът ще бъде унищожен.

От началото на годината до 13 февруари при съвместни проверки на инспектори от БАБХ, КЗП, двете асоциации на млекопреработвателите в България и асоциация „Активни потребители“ са взети и изследвани 32 проби от млечни продукти. 20 са от сирене, 10 – от кашкавал, 1 проба от прясно мляко УХТ и 1 проба от крема сирене с билки.

Наличие на немлечни мазнини е установено в една проба от сирене. При проследяване на партидата се вижда, че на етикета е посочена една фирма производител, но ветеринарният регистрационен номер е на друго предприятие. Извършена е проверка в двата обекта, при която е констатирано, че обявеното за производител предприятие не работи.

Издадена е заповед за спиране на експлоатацията на обекта, съставен е акт. Законът за храните предвижда глоба до 4000 лева за първо нарушение и до 6000 лева за повторно.

Несъответствия при лабораторното изпитване по физикохимични показатели са установени в 8 проби. В шест проби краве сирене и една козе сирене е констатирано по-високо водно съдържание и по-ниско маслено от заложеното от производителя.

В една проба кашкавал има несъответствие по показател съдържание на сухо вещество.

В 3 изследвани проби са отчетени минимални количество мазнини, което не позволява установяването на вида вложена мазнина.

По случая са проверени трите предприятия, складове и обекти за търговия на дребно, в които са реализирани количествата от продуктите.

В едно от предприятията са намерени 40 пластмасови кутии по 8 кг без етикети. Количествата са насочени за унищожаване, тъй като производителят не може да докаже произхода на продукта. Глобата и за това нарушение е 4000 лева за първо нарушение и до 6000 лева за второ.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"