fbpx

Петролът продължава поскъпването си след решението на Рияд

Цените на петрола се повишиха с 1 долар за барел в първия ден от седмицата, след като най-големият световен износител Саудитска Арабия обеща да намали производството с още 1 милион барела дневно от юли, противодействайки на макроикономическите процеси, които потиснаха пазарите, информира Ройтерс.

Фючърсите на суровия петрол Brent стигнаха 77,15 долара за барел, което е повишение с 1,02 долара, или 1,3%, рано тази сутрин, след като по-рано достигнаха връх за сесията от 78,73 долара за барел.

Американският суров петрол West Texas Intermediate се покачи с 1,02 долара, или 1,4%, до 72,76 долара за барел, след като достигна връх за деня от 75,06 долара за барел.

Още в петък цените скочиха с 2%, след като саудитското министерство на енергетиката заяви, че производството на кралството ще спадне до 9 милиона барела на ден през юли от около 10 милиона през май. Съкращаването е най-голямото в Саудитска Арабия от години.

Доброволното съкращаване, обещано от Саудитска Арабия в неделя, е в допълнение към по-широко споразумение на ОПЕК+ за ограничаване на доставките до 2024 г., в стремежа на групата да повиши слабите цени на петрола.

Страните в ОПЕК+, сред които и Русия, добиват около 40% от световния суров петрол и имат съкращения от 3,66 милиона барела на ден, което възлиза на 3,6% от глобалното търсене.

Саудитска Арабия остава по-настоятелна от повечето други членове по отношение на осигуряването на цени на петрола над 80 долара за барел, което е от съществено значение за балансиране на собствения й фискален бюджет за годината“, коментира Сувро Саркар, ръководител на екипа на енергийния сектор в DBS Bank. „Саудитска Арабия вероятно ще продължи да прави каквото е необходимо, за да поддържа цените на петрола високи… и да предприеме изчислени превантивни стъпки, за да гарантира, че макро опасенията, които потенциално засягат търсенето, са отхвърлени“, добавя експертът.

Консултантската група Rystad Energy прогнозира, че допълнителното намаление от Саудитска Арабия вероятно ще задълбочи пазарния дефицит до повече от 3 милиона барела на ден през юли, което може да тласне цените нагоре през следващите седмици.

Според анализаторите на Goldman Sachs срещата на ОПЕК+ във виена е била „умерено възходяща“ за петролните пазари и може да повиши цените на Брент през декември 2023 г. с $1-$6 за барел в зависимост от това колко дълго Саудитска Арабия поддържа добива на 9 милиона барела на ден през следващите шест месеца. Много от намаленията на ОПЕК+ обаче няма да имат реално въздействие, тъй като по-ниските цели за Русия, Нигерия и Ангола ги привеждат в съответствие с техните действителни производствени нива.

В същото време на Обединените арабски емирства (ОАЕ) беше позволено да повишат целите за добив с 200 000 барела на ден до 3,22 милиона барела на ден, за да „успокоят опасенията“ за евентуално напускане на ОПЕК, изтъква Саркар.

Междувременно в Съединените щати броят на нефтените платформи е намалял с 15 до 555 миналата седмица, най-ниското ниво от април 2022 г., отбелязва Baker Hughes Co. Сондирането в САЩ се забави от декември поради по-ниските цени, по-високите разходи и тъй като компаниите пренасочват разходите към изплащане на акционерите, изтъква още Ройтерс.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"