fbpx

Помещения изолатори за заразени с Covid-19 трябва да осигурят хотелиерите ни

Помещения, където да изолират туристи или хора от персонала, ако се окаже, че имат коронавирусна инфекция трябва да осигурят хотелиерите. Това се предвижда в проектоправила, подготвени от Министерството на туризма, съобщи министър Николина Ангелкова пред Нова телевизия, цитирана от Дневник.

„Ако има служител или турист с коронавирусна инфекция, задължително той и най-близкият му кръг контакти да се изолира, хотелите да предложат места за изолация, отделни помещения“, препоръчва министърът.

Предложенията за новите правила за работа на хотели и ресторанти са изпратени за е съгласуване към Министерството на здравеопазването. Ангелкова припомня, че на 13 май пада забраната за туристически пътувания, а активният летен туристически сезон се очаква да започне на 1 юли.

По думите й, чуждестранните туристи, които желаят да дойдат в България, ще трябва да подписват декларация за пътуване на собствен риск. В нея туристът ще обявява, че е здрав, ще се ангажира да спазва всички предвиждани от българското законодателство ограничителни мерки и че неговата осигуровка или застраховка покриват евентуални разходи за лечение, ако се окаже, че е вирусоносител. Ако туристът няма такава осигуровка или застраховка, ще трябва да покрие разходите за престоя под карантина и лечението от собствения си джоб, пояснява министърът, пише още Дневник.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"