fbpx

Още 30 дни ЕС остава затворен заради пандемията

Европейската комисията прикани страните членки от Шенгенското пространство и асоциираните към Шенген държави да удължат временното ограничение на неналожителните пътувания до ЕС до 15 май.

Опитът на държавите членки и на други страни, засегнати от пандемията, показва, че за да бъдат въведените мерки за борба с разпространението на вируса ефективни, са необходими повече от 30 дни.

Комисията призовава за коодиниран подход към удължаването на ограничението, тъй като действията по външните граници могат да бъдат ефективни, само ако всички държави от ЕС и от Шенгенското пространство ги изпълняват на всички граници с една и съща крайна дата и по еднакъв начин.

Ограничението за пътуване, както и призивът за удължаването му се отнасят до територията на ЕС+, която включва всички държави членки от Шенгенското пространство (включително България, Кипър, Румъния и Хърватия) и четирите държави, асоциирани към Шенген (Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария) — общо 30 държави.

„Не трябва да оставяме входната врата отворена, докато се опитваме да обезопасим дома си“, заяви заместник-председателят Маргаритис Схинас, който отговаря за утвърждаването на европейския ни начин на живот.

Оценката на Комисията на настоящата ситуация показва трайно нарастване на броя на новите заразени и на смъртните случаи в целия ЕС, както и разпространение на пандемията извън ЕС, включително в държави, от които обикновено милиони хора пътуват ежегодно до ЕС.

Комисията прие на 30 март т.г указание за прилагането на временното ограничение за пътуване, за улесняването на репатриранията от целия свят и за третирането на лицата, които са принудени да останат в ЕС по-дълго от разрешеното вследствие на ограниченията за пътуване.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"