fbpx

EК обмисля как авиокомпаниите да не връщат пари за анулирани полети

Европейската комисия обмисля мерки, с които да подпомогне авиокомпаниите и туристическия сектор, които са едни от най-тежко пострадалите от въведените рестриктивни мерки заради коронавирусната пандемия.

Брюксел се вслушва в призива на Германия и други страни членки за временно суспендиране на правилата на ЕС, които принуждават страдащите от липсата на налични средства авиокомпании и хотелиерската индустрия да предлагат възстановявания в пълен размер на сумите заради анулирани полети и пътувания, вместо да предоставят на своите клиенти ваучери за бъдещи пътувания.

Европейската комисия ще поиска от страните членки на ЕС да предоставят държавни гаранции за ваучери за анулирани пътувания по време на пандемията от коронавирус, съобщава Ройтерс, позовавайки се на стратегически документ на ЕК, предава БНР.

Според агенцията Европейската комисия ще поиска от държавите членки на ЕС да направят ваучерите по-привлекателни, за да насърчават клиентите да ги приемат, вместо да получават пари в брой.

В проектодокумента, цитиран от Ройтерс и БНР, се посочва, че ваучерите трябва да бъдат защитени срещу несъстоятелност на емитента и да останат възстановими до края на валидността им, ако не бъдат обратно изкупени. Така ще се осигурят стимули за самолетните пасажери и за пътниците да приемат ваучери вместо възстановяване на суми.

„Защитата от несъстоятелност трябва да бъде осигурена на национално ниво и обезпечените ваучери трябва да бъдат достъпни за всички пасажери и пътуващи“, указва още документът и набляга на това, че предоставяните ваучери трябва да бъдат по-гъвкави и с по-голяма възможност да бъдат прехвърляни и към други налични услуги.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"