fbpx

Бизнесът очаква положителен ефект от прекратяване на договора с американските ТЕЦ-ове

Контурглобал Марица Изток 3

Прекратяването на дългосрочните договори за изкупуване на електроенергията от страна на държавата, сключени с американските ТЕЦ-ове „Контурглобал Марица Изток 3” и „AES Марица изток 1”, ще има реален ефект върху цената на електроенергията у нас.

Това коментира за Нова Тв председателят на УС на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.

По думите му, финансовите отчети на тези централи показват едни много сериозни парични потоци, които неправомерно се изземват от домакинствата, икономиката и индустрията и по силата на тези договори, сключени в миналото се дават на 2 предприятия”.

„За двете централи годишно надплащаме 700 милиона лева. Това го плащат домакинствата, икономиката, индустрията. Това са едни пари, които неправомерно се вземат от хората и се дават на тези 2 предприятия. Само за „Контурглобал” са 301 милиона”, заяви Велев.
Той изтъкна, че АИКБ вярва, че сегашната ситуация влошава конкурентната позиция на българската индустрия. Тази висока цена на електроенергията възпрепятства инвестициите, а не развалянето на такива договори, които противоречат на правото на ЕС”, посочи Велев.

„Когато една компания е облагодетелствана, защото тя е облагодетелствана и то неправомерно – българските домакинства плащат 100 милиона отгоре за ток, индустрията – 200 млн., и тези 300 милиона отиват в една компания. Естествено е това предприятие да се чувства много комфортно така и да прави всичко възможно да запази тази ситуация, колкото се може по-дълго. Нормално е да се запитаме в свободна държава ли живеем, или сме роби? Трудът на хората се ограбва”, коментира още Васил Велев.

Ако компанията не се съгласи доброволно, договорът трябва да бъде прекратен едностранно, посочи той и даде пример за такава практика в ЕС. В Полша, в Унгария съществуваха подобни договори. Те се прекратиха. Където имаше подобни договори, те се спечелиха от държавите. За нас няма никакъв риск да загуби държавата, ако се действа по този утвърден механизъм, който в ЕС вече е проигран”, изтъкна Велев.

Той посочи също така, че страната ни трябва да върви организирано и планирано към нисковъглеродна икономика. „В противен случай тя ще ни връхлети с тежки последствия. Квотите ще стигнат до 60 евро за тон. Ако не предприемем организирани действия, това ще ни се стовари изневиделица и ще бъдат много тежки последствия. Синдикатите го разбират много добре, затова сме вписали този текст: „Включване на България в програмата „Въглищни региони в преход””, която се подпомага от ЕС”, уточни Васил Велев.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"