fbpx

В България работи най-бързата поточна линия в света

В България работи най-бързата поточна линия в света, която прави по 6 600 бонбона в минута. Това съобщи Йонко Чуклев, заместник-председател на Асоциацията по роботика и автоматизация по време форума „Роботиката през погледа на бизнеса, образованието и държавата“.

„Монделийз България“ е компанията, която е инвестирала в тази линия. На минута у нас се произвеждат двa 100-литpoви бoйлepa в завода на „Теси“ в Шумен. На ден излизат около 4000 хладилни уреда в „Либхер“, 18 000 сензора в завода на „Фесто“ в София, 120 000 манометри в предприятието на Ваттс Индъстрийс в Пловдив.

Най-често роботиката и автоматизацията се прилагат в сектори като хранително-вкусовата промишленост, фармацията, електрониката и автомобилните компоненти.

Първият в България колаборативен робот има шест оси на пречупване, носи товар до 5 кг и има размах един метър. Може да работи на едно място с хора без да ги застрашава от нараняване. Така Александър Арабаджиев от компания за производство на машини за роботизация представи една от разработките по време на специализирано технологично събитие.

Повече от 15% от българските стартиращи фирми са в сферата на изкуствения интелект, показва пък холандско проучване. В тази своеобразна класация страната ни се превръще в европейски лидер.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"