fbpx

Прогнозират поскъпване на петрола, но без да надмине $90 за барел

Проучване на Ройтерс прогнозира, че цените на петрола ще се покачат от настоящите нива, тъй като основната група производители ОПЕК+ поддържа ограничения върху доставките, но икономическите ветрове ще ги задържат под 90 долара за барел тази година.

Проучването е сред 43 икономисти и анализатори, според които суровият петрол Brent ще струва средно 84,73 долара за барел през 2023 г., което е спад от консенсусните 87,1 долара през април и настоящите нива от около 73 долара.

Повечето анализатори очакват петролът да се търгува около нивото от 80 долара за барел тази година, като компанията за данни и анализи Kpler отбелязва, че „макроикономическите опасения са основен двигател на цените на суровия петрол тази година, засенчвайки относително стегнатите фундаменти“.

Досега глобалният показател е средно около 80,95 долара за барел тази година.

Очаква се американският суров петрол West Texas Intermediate (WTI) да достигне средно $79,20 за барел през 2023 г., което е спад от консенсуса от $82,23 за предходния месец.

Притесненията около силното затягане на паричната политика, банкови фалити в САЩ, рискът от фалит на американския дълг и неравномерното икономическо представяне на Китай ограничават възхода на пазара, въпреки че той изпадна в дефицит през втората половина на годината, посочва Матю Шерууд, водещ анализатор на EIU.

Но евентуални по-нататъшни съкращения на производството от страна на ОПЕК+ по време на предстоящата среща на 4 юни във Виена, може да осигури праг за цените, отбелязват някои анализатори.

Като се има предвид макро несигурността и спадът на цените на петрола през май, смятаме, че ОПЕК би искала да коригира още повече целите за производство, но може да се наложи да рискува да отстъпи пазарен дял на Русия“, казва Сувро Саркар, ръководител на екипа на енергийния сектор в DBS Bank.

Предвид противоречиви послания относно следващите ходове на петролната политика от страна на ОПЕК+, респондентите в проучването на Ройтерс са разделени относно това дали групата ще продължи с още съкращения на добива този уикенд или ще остави целите за производство непроменени, за да оцени въздействието на по-ранните съкращения.

Дори ако ОПЕК+ не намали през юни, заплахата от съкращения на производството ще остане, докато петролът остане значително под 80 долара за барел“, добавя Шерууд от EIU.

Припомня се, че ОПЕК+ изненада пазара през април с намаляване на добива, което за кратко повиши цените на петрола




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"