fbpx

Германският конституционен съд оспори ключова програма на ЕЦБ

Конституционният съд на Германия постанови, че части от програмата на Европейската централна банка за покупки на активи от публичния сектор (PSPP, или по-известна като „количествени улеснения“) не са подкрепени от действащите в Европейския съюз договори.

Дългоочакваното решение предоставя на ЕЦБ тримесечен преходен период, за да изясни, че ключовата програма за закупуване на активи в подкрепа на икономиката на еврозоната е „пропоционална“. Решението беше взето със 7 на 1 гласа, предава БНР.

Конституционният съд подчерта, че Бундесбанк повече няма да може да участва в програмата за „количествени облекчения“ на ЕЦБ (да закупува държавни облигации), „освен ако Управителният съвет на ЕЦБ не приеме ново решение, което да демонстрира разбираемо и обосновано, че целите на паричната политика, преследвана от програмата PSPP, не са непропорционални на икономическите и фискалните ефекти, произтичащи от програмата“.

По силата на съдебното решение германската централна банка трябва да продаде вече закупените от нея облигации, макар и основано на „вероятно дългосрочна стратегия, координирана с останалата част от еврозоната и Евросистемата“.

Ройтерс сочи, че в края на април закупените германски облигации в рамките на програмата за „количествени облекчения“ са на стойност 533,9 милиарда евро.

Съдиите в Карлсруе заявиха все пак, че днешното решение не се отнася за последната подобна програма на ЕЦБ за борба с последствията от коронавирусната пандемия – Спешна пандемична програма за покупки (PEPP) на стойност 750 млрд. евро, която беше одобрена през март.

Междувременно ЕЦБ обяви, че по-късно днес свиква извънредна среща, за да обсъди решението на Конституционния съд на Германия.

Правото на Европейския съюз има предимство пред германската конституция и решенията на Върховния съд на Европейския съюз са задължителни и за германския конституционен съд, заяви

От Европейската комисия пък коментираха, че правото на Европейския съюз има предимство пред германската конституция и решенията на Върховния съд на Европейския съюз са задължителни и за германския конституционен съд.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"