fbpx

Производствените цени през май са намалели, отчете НСИ

Общият индекс на цените на производител през май 2020 г. намалява с 1% спрямо предходния месец.

Понижение е регистрирано при разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – с 1.4%, и в преработващата промишленост – с 1%, а в добивната промишленост е отчетено увеличение с 0.8%.

В преработващата промишленост по-ниски цени се наблюдават при производството на основни метали – с 6.8%, на химични продукти и тютюневи изделия – по 1%.

По-голямо увеличение е регистрирано при производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон – с 0.9%, и при ремонта и инсталирането на машини и оборудване – с 0.4%.

Общият индекс на цените на производител през май 2020 г. спада с 5.3% в сравнение със същия месец на 2019 година. По-ниски са цените в преработващата промишленост – със 7%, в добивнатата – с 2.2%, и при разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – с 0.3%.

По-значително намаление в преработващата промишленост е отчетено при производството на основни метали – с 10.2%, на дървен материал и изделия от него, без мебели – с 3.5%, и производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон – с 3.3%.

Повишение на цените се наблюдава при производството на хранителни продукти – с 3.9%, обработката на кожи и производството на изделия от обработени кожи, без косъм и производството на мебели – по 2.7%.

Фиг. 1. Общ индекс на цените на производител в промишлеността (2015 = 100).

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през май 2020 г. се понижава с 0.6% спрямо предходния месец. Намаление се наблюдава при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – с 1.1%, и в преработващата промишленост – с 0.4%, а в добивната промишленост е отчетено увеличение – с 0.7%.

В сравнение с април 2020 г. по-голямо намаление на цените в преработващата промишленост е регистрирано при производството на химични продукти – с 1.4%, и на електрически съоръжения – с 0.7%.

По-съществено увеличение има при производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета – с 3.2%, и на основни метали – с 1%.

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през май 2020 г. намалява с 1.6% в сравнение със същия месец на 2019 година.

Понижение на цените е регистрирано в добивната промишленост – с 5.3%, и в преработващата – с 3.4%, а увеличение се наблюдава при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – с 1.4%.

През май т.г. по-ниски цени в преработващата промишленост спрямо същия месец 2019 г. са регистрирани при производството на основни метали – със 7.8%, и на хартия, картон и изделия от хартия и картон – с 2.1%.

По-значителен ръст е отчетен при автомобили, ремаркета и полуремаркета – с 5.2%, и при хранителни продукти – с 5.1%.

Фиг. 2. Индекси на цените на производител на вътрешния пазар в промишлеността (2015 = 100).

Индексът на цените на производител на международния пазар през май 2020 г. намалява с 1.7% спрямо предходния месец и с 10.7% спрямо съответния месец на 2019 година.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"