fbpx

Няма рецесия, но индустрията върви надолу

Европейската индустрия върви надолу и основните ни търговски партньори като Германия, Италия, а и Турция, имат спад в индустриалното производство, което се отразява и на България”, коментира председателят на АИКБ Васил Велев пред „Здравей, България” по NOVA. Той посочи, че последните три месеца имаме спад в индустрията.

Велев изтъкна, че като цяло и в Европа, и в България не се забелязват признаци на рецесия. По думите му, рецесия е когато две последователни тримесечия има отрицателен ръст, т.е. спад на БВП, а за последното тримесечие имаме ръст.

Технически рецесия не е започнала, но наблюдавайки какво се случва в еврозоната и колко е тежка там ситуацията, мога да кажа, че ние не сме излезли още от кризата от 2008 година. Имали сме няколко години някакъв палиативен ръст, който е изкуствено създаден от една много развързана политика на Европейската централна банка”. Това коментнира от своя страна Стоян Панчев – икономист от Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП).

По думите му в момента нещата се развиват по японския модел – стагнация, проблеми като зомби компании, натрупване на дълг и това ще продължи десетилетие.

„Връщайки се десетилетия назад, можем да видим, че имаме много тежки структурни натрупани проблеми, който бяха замитани под килима”, изтъква още Панчев.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"