fbpx

С една промяна ИТН върна на президента изпълнения мандат за кабинет

Номинираният за премиер Пламен Николов върна на президента Румен Радев изпълнения от „Има такъв народ“ мандат за структура и състав на Министерски съвет. Това стана точно в края на указания от Конституцията 7-дневен срок.

От обявените през седмицата имена на кандидат-министрите има само една промяна – на мястото на отказалия се номиниран за правосъден министър Момчил Иванов е поставен настоящият депутат от ИТН – Иво Атанасов.

Другото спорно име – на адвокат Петър Илиев, срещу който в СУ има проверка за плагиатство – остава, като той е предложен и за един от двамата вицепремиери и министър на вътрешните работи.
Вторият вицепремиер е Ради Найденов, който е номиниран и за външен министър.

Ако кабинетът бъде гласуван, Найденов ще е вицепремиер по европейските въпроси, а Илиев – по сигурността и вътрешния ред.

От опит знам, колко трудно се съставя кабинет, да се привлекат почтени хора с ясни граждански позиции, с експертиза, опит и визия за развитие на съответното министерство, заяви в началото президентът Радев.
Той поздрави Пламен Николов за усилията, които партията му полага при преговорите в търсене на подкрепа в парламента – в честен и открит диалог. Това е в името на българските граждани, подчерта президентът.

Процедурата предвижда Румен Радев да внесе получения мандат в парламента, след което се очаква председателят на Народното събрание да насрочи ден, в който предложените имена за премиер, министри и структура на кабинета да бъдат обсъдени и гласувани в пленарна зала.

Вероятно това ще стане през следващата седмица, което ще даде още време на „Има такъв народ“ за преговори с останалите три партии, от които се очаква подкрепа. До момента разговорите вървят най-добре с БСП, като от формациите на Христо Иванов и Мая Манолова са пестеливи на коментари и се очаква в последния момент да обявят решението си.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"